Το γήπεδο

Αποτελεί την έδρα της Μπάγερν Μονάχου και της Μόναχο 1860.

Κατασκευάστηκε μετά από δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 2001 για τους πολίτες του Μονάχου, όπου τα 2/3 των πολιτών τάχθηκαν υπέρ της ανέγερσης.

Ήταν ένα σχέδιο που συνέλαβε το 1997 ο Φραντς Μπεκενπάουερ και μετέφεραν στο χαρτί της μακέτας οι διάσημοι Ελβετοί αρχιτέκτονες Χέρτζογκ και Ντε Μεουρόν σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία Alpine Bau Deutschland GmbH και υπό την αιγίδα και την οικονομική στήριξη της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz.

Η κατασκευή του άρχισε το 2002 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2005.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 30 Μαΐου του 2005.

Το κόστος κατασκευής στοίχισε 340 εκατομμύρια ευρώ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το γήπεδο αποτελείται από επτά ορόφους. Επίσης διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, χωρητικότητας 10.000 θέσεων στάθμευσης.

Η χωρητικότητα του γηπέδου ανέρχεται στις 69.000 θέσεις καθήμενων σε τρία διαζώματα των 22, 24 και 22 χιλιάδων θέσεων από το κατώτερο προς το ανώτερο αντιστοίχως. Υπάρχουν επίσης από 10.000 αποσπώμενες θέσεις στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του γηπέδου, οι οποίες μετατρέπονται σε κερκίδες στους αγώνες με μεγάλη ζήτηση εισιτηρίων.

Χρειάστηκαν περίπου 120.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος και 20.000 τόνοι χάλυβα για την κατασκευή του.

Η εξωπραγματική του πρόσοψη αποτελείται από 2.874 φύλλα αλουμινίου, τα οποία μπορούν να χρωματιστούν σε λευκό, κόκκινο και μπλε χρώμα. Ωστόσο, οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν την αλλαγή χρώματος λιγότερο από τα δύο λεπτά, προκειμένου να μην υπάρξουν απρόοπτα, όσον αφορά στην ομαλή κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αφού στην περιοχή που είναι χτισμένο το γήπεδο υπάρχει ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος του Μονάχου.

Η τριών επιπέδων ρύθμιση στις κερκίδες προσφέρουν μεγαλύτερη οπτική ακόμη και από τις υψηλότερες θέσεις του γηπέδου.

Το γήπεδο διαθέτει 104 σουίτες για τους υψηλούς προσκεκλημένους.

6.500 τ.μ. είναι αφιερωμένα στις γαστριμαργικές προτιμήσεις των γερμανών ποδοσφαιρόφιλων στα οποίαυπάρχουν 28 κιόσκια φαγητού για κάθε γούστο.

Τα δύο επίσημα ρεστοράν της ομάδας μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 1.500 άτομα το καθένα.

Επιπλέον υπάρχουν δεκάδες καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και μπυραρίες καθώς και μικρό εστιατόριο χωρητικότητας 600 ατόμων σε τρεις κερκίδες του γηπέδου.

Οι χώροι αναψυχής (κινηματογράφοι, καφετέριες, ηλεκτρονικά παιχνίδια, παιδότοποι κ.ά.) λειτουργούν σε καθημερινή βάση ασχέτως με το πότε αγωνίζεται η ομάδα.

2.200 εργαζόμενοι του γηπέδου φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Στο Allianz Arena πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Μουντιάλ του 2006.

Δηλώσεις – σχόλια

Ζηλεύω τους παίκτες που θα παίζουν σε αυτό το γήπεδο. Δεν θα βρείτε πολλά τέτοια γήπεδα στον κόσμο. Όταν περνάς από τους γύρω αυτοκινητόδρομους μένεις με ανοιχτό το στόμα. Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά έχουμε 20-30 ατυχήματα γύρω από το γήπεδο. Φραντς Μπέκενμπάουερ - Επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ στη Γερμανία.

Είναι το μοναδικό γήπεδο στη Γερμανία που έχει 3 διαζώματα. Η κλίση είναι τέτοια ώστε κάθε φίλαθλος όπου και να κάθεται να βλέπει όσο το δυνατόν καλύτερα. Η απόσταση μεταξύ της θέσης που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και του κέντρου του γηπέδου είναι μόλις 50 μέτρα. Στο Ολυμπιακό Στάδιο είχαμε απόσταση 100 μέτρων. κος Πράις.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη αυτό που μας αρέσει στο ποδόσφαιρο, να είναι κανείς απίστευτα κοντά στο παιχνίδι. Ζακ Χέρτσογκ - Ελβετός αρχιτέκτονας, δημιουργός των σχεδίων κατασκευής του Allianz Arena.

Το πείραμα πέτυχε απόλυτα Αισθανόμαστε κυριολεκτικά τους φιλάθλους πάνω μας. Φυσικά αυτό σε αγχώνει κιόλας. Έχεις μεγαλύτερη αγωνία, νιώθεις την αναπνοή των φιλάθλων και αυτό σε ανεβάζει. Όλιβερ Καν - Παλαίμαχος τερματοφύλακας της FC Bayern Μονάχου.